Geplaatst op Geef een reactie

Welkom bij het “algemeen” onderzoek naar de dood

“The trouble is you think you have time” – Buddha

Er was een tijd dat familieleden stierven in de huiskamer omringd door kinderen en kleinkinderen. De dood, hoe verdrietig ook, een gebruikelijk onderdeel van het leven.

Nu staat dit onderwerp volledig los, door een veranderde wereld. We zijn individueler dan toen, minder in commune. Daarbij gaat het tegenwoordig vooral over leven, genezing, zelf hulp, en happiness. Ouderdom, de dood, daar hebben we het niet meer over. We worden dan ook overvallen door onwetendheid als het zover is. Niet alleen als een dierbare overlijdt, maar ook onze eigen eindigheid wordt collectief ontkent. 

Final Wishes is ontstaan uit een vraag die Anjali Taneja haar ouders stelde in 2014: “Wat willen jullie dat er gebeurt na jullie dood?”. Na deze dappere vraag volgde één van de mooiste gesprekken die ze heeft gehad met haar ouders. 
Voor Anjali deze vraag stelde, voelde ze een gemis, niet wetende wat er rond de dood van haar ouders geregeld moest worden. Onduidelijkheid over wat ze wilden, hoe ze het wilden. Een vooruitzicht tot onenigheid met haar broers om na het overlijden van de ouders van alles te moeten regelen. 
Na het gesprek voelde ze een rust en een connectie met haar ouders die ze daarvoor nog niet had ervaren. 

“To the well organized mind, death is but the next great adventure” – JK Rowlings 

Deze vraag en het antwoord leidde tot een onderzoek. Hoe kunnen andere mensen deze ervaring delen. Hoe kunnen we ze daarmee helpen. Michiel Groeneveld en Bram Smeets kwamen erbij om te helpen dit onderzoek op te zetten. 
We kwamen erachter dat ieders ervaring rond de dood hetzelfde is als iemands leven. Uniek. De één neigt naar praktisch de ander neigt naar emotioneel. We merkten dat het gesprek beginnen over de dood voor iedereen lastig is, dus bedachten we kaartjes met vragen rond de dood als ijsbrekers om de gesprekken te beginnen. We hebben een app in de stores gezet met onder andere de kaarten. En we hebben talloze mensen geïnterviewd.

Inmiddels zijn we 6 jaar verder en ons onderzoek loopt door. We vinden dit een mooi moment om naar buiten te treden, feedback te krijgen en vanuit daar nieuwe stappen te zetten. Op deze site staat kennis die we de afgelopen jaren hebben vergaard. Je kan de kaarten online gebruiken of het deck kopen. Wij zullen content delen over de ervaring van onszelf en anderen.  Maar bovenal zijn we op zoek naar feedback, input, meningen en interacties. Laat het ons weten door te mailen naar info@finalwishes.nl of door een commentaar achter te laten bij dit bericht.

“Everybody should, for once in their life, consider death. To wonder what it would be like to never wake up. That is a gloomy thing, for contemplation. But the contemplation of death and the acceptance of death is very highly generative of creative life, you get wonderful things out of that.” – Alan Watts

Is dit waardevol voor jou?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *